Rozpiętość skrzydeł ptaków

Czajka pospolita to wędrowny ptak, będący jednym z przedstawicieli rodziny sieweczkowatych. Czajka pospolita oblega nie tylko niemalże całą Europę, ale również rejony od umiarkowanej strefy Azji, aż po Pacyfik. Warto powiedzieć w tym miejscu także, że aż 75% europejskiej populacji czajki zwyczajnej zamieszkuje takie kraje jak Holandia, Polska oraz (północne) Niemcy. W naszym kraju czajka pospolita szczególnie upodobała sobie zaś wschód, na którym to zamieszkuje najliczniej.

Zwykle spotkać ją można w niższych partiach gór. Czajka pospolita to ptak, który musi żyć w określonej strefie klimatycznej, dlatego okres zimy przesiaduje między innymi w Europie Zachodniej, wyspach znajdujących się na wschodnim Atlantyku, albo też na Bliskim i Dalekim Wschodzie. Czajkę zwyczajną z pewnością uznać można również za jednego z najbardziej znanych ptaków błotnych.

Szerokość skrzydeł

Podstawową cechą wyglądu zewnętrznego czajki zwyczajnej jest brak dymorfizmu płciowego,  a więc morfologia obojgu płci jest taki sam. Różnica wynika jednak z rosnących z potylicy długich piór, układających się w charakterystyczny czub, który u samca jest dłuższy o około 2 centymetry. Dobrze jest zwrócić także uwagę na białe kropeczki, które pokrywają czarne pióra głowy, szyi oraz piersi osobnika damskiego. Czytaj dalej Rozpiętość skrzydeł ptaków